Ώρες Λειτουργίας : Δευτέρα - Παρασκευή: 9:30 - 14:00 & 18:00 - 21:00


  Επικοινωνία : 2651074612, 6945156036

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

 

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια πάθηση στην οποία καταστρέφονται σιγά, σιγά, ο χόνδρος, οι μηνίσκοι και αλλάζει ο άξονας του γόνατος. Εκδηλώνεται με πόνο στην κίνηση και στην βάδιση, δυσκολία στην κάμψη, περιορισμό της έκτασης και της κάμψης του γόνατος και παραμόρφωση του άξονα, η κνήμη φεύγει «προς τα έσω ή προς τα έξω»

Ανάλογα με τον μηχανισμό και από πού αρχικά εκδηλώνεται έχουμε την εκφυλιστική οστεορθρίτιδα του έσω διαμερίσματος, την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του έξω διαμερίσματος, την οστεοαρθρίτιδα μετά από ρήξη του προσθίου χιαστού και φυσικά έχουμε και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος σαν αποτέλεσμα διάφορων ρευματοειδών παθήσεων ή μετά από κατάγματα.

Η πιο συνηθισμένη είναι η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του έσω διαμερίσματος . Σε αυτή έχουμε 1ον καταστροφή του χόνδρου του έσω μηριαίου κονδύλου και του έσω κνημιαίου κονδύλου. 2ον καταστροφή του έσω μηνίσκου, 3ον αλλαγή του άξονα του σκέλους, η κνήμη πηγαίνει προς τα έσω (ραιβότητα). Αργότερα και εφόσον δεν γίνει κάτι εκτός από το έσω διαμέρισμα η οστεοαρθρίτιδα επεκτείνεται στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση καθώς και στο έξω διαμέρισμα του γόνατος.

Συνήθως αρχίζει με καταστροφή του έσω μηνίσκου, ακολουθεί η καταστροφή του χόνδρου.

Στάδια ενθαρρύνουμε τον ασθενή να κάνει ασκήσεις , φυσικοθεραπεία, να δυναμώσει τους μύες του και να επανακτήσει την έκταση του γόνατος.

Σε αυτή την φάση εάν ο άξονας της κνήμης δεν έχει αλλάξει πολύ τότε η πάθηση μπορεί να αντιμετωπισθεί για ένα αρχικό διάστημα με εκχύσεις υαλουρονικού οξέος, είναι ένα υλικό το οποίο θα λέγαμε «λαδώνει» την άρθρωση και βελτιώνει την κίνησή της. Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιήσουν την ζωή τους αλλά όχι ακινησία γιατί αυτό μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση.
Να αποφεύγουν βαριές δουλείες να μην σηκώνουν βάρη και να αποφεύγουν όσο γίνεται τις πολλές σκάλες καθημερινά.

Πολλές φορές ο ασθενής αποφεύγει να χρησιμοποιήσει το πάσχον σκέλος, άρα υπερχρησιμοποιεί το υγιές , το οποίο ακολούθως φθείρεται και αρχίζει ο πόνος στο άλλο το σκέλος και ούτω καθεξής και γιαυτό σε αρκετούς ασθενείς έχουμε εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας και στα δύο γόνατα.

Σε μη βελτίωση και εφόσον η ακτινογραφία μας δείξει ότι σχεδόν ο χόνδρος έχει κατά κύριο λόγο καταστραφεί τότε ενδείκνυται Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ του γόνατος. Δεν έχει έννοια να περιμένει ο ασθενής μερικά χρόνια, τα καλύτερα της ζωής του για να κάνει μετά ολική αρθροπλαστική

Η μερική αρθροπλαστική δηλαδή του ενός διαμερίσματος επιτρέπει πολύ άμεση κινητοποίηση, πλήρη κίνηση του γόνατος , είναι ελάχιστα επεμβατική και ο χρόνος παραμονής ανάλογα με την μέθοδο είναι 1 έως 2 ημέρες. Αντίθετα η ολική αρθροπλαστική είναι μια πιο ακρωτηριαστική επέμβαση και δεν επιτρέπει την πλήρη κάμψη του γόνατος.

 

Εικόνα 1. Ανατομικό παρασκεύασμα του γόνατος με καταστροφή του χόνδρου του Έσω Μηριαίου Κονδύλου (δεξιά) . Αριστερά φαίνεται ο Έξω Μηριαίος Κόνδυλος, που είναι υγιής, λείος και στιλπνός. Στη μέση διακρίνονται ο πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός.

 

Εικόνα 2. Ακτινογραφία γόνατος που φαίνεται η καταστροφή του χόνδρου στο Έσω Διαμέρισμα (σμίκρυνση του μεσάρθριου χώρου). Αντίθετα στο Έξω Διαμέρισμα η απόσταση παραμένει επαρκής.

 

Εικόνα 3. Στην αριστερή ακτινογραφία έχει τοποθετηθεί μια μερική αρθροπλαστική στο έσω διαμέρισμα. Στη δεξιά εχει τοποθετηθεί μια ολική αρθροπλαστική.